Эртний
Хятадаас гаралтай энэ цайг чухам яагаад “ногоон” гэж тодотгох болсон учрыг
сөхөн үзвэл Camellia sinensis гэдэг нэгэн төрлийн ургамлын ногоон навчийг бага
зэрэг исэлдүүлж гаргаж авдаг байна. Хар болон бусад цайнаас ялгаатай нь хуурай
учир ферментэд ордоггүй ажээ. Ногоон цайны ид шидийг одоогоос 4000 жилийн өмнө
Хятад оточ нар анх нээн илрүүлж, халуун бууруулах, өвчин намдаах болон цус
тогтоох зорилгоор ашигладаг байжээ. Түүнээс гадна зүрх судасны үйл ажиллагаанд
эерэг сайн гэдгийг нь ч олж мэдсэн байна. Ногоон цайнд хүний биеийн дархлааны
системийг сайжруулах олон төрлийн бодис агуулагддаг. Цайны найрлаганд хүний
биед хэрэгтэй эрдэс бодис болох хром, манган, цайр багтдаг байна.